Автобиография
Програми
Web Blog B
 
O Y A N   B O Y C H E
V Скинове & Fonts
Книга за Гости Игри
Лични Снимки Михаел Шумахер
Моите Приятели       Връзки
Меню
   
Инфо
 
Вашето IP:
 44.200.194.255
 
Дата и час:
13 Юли 2024
16:02:38
 
Последна актуализация:
04 Януари 2024
 
Вие сте посетител №:
07.2024г. 2232
(2024г.) (0)

Посетители - ботове:
07.2024г. 2232
(2024г.) (28658)

 
 

Valid XHTML 1.0 Transitional

 
Новини
Новини за месец Януари 2010
OpenWrt на Toshiba WRC-1000HS
Как да се позабавлявате с вашия стар рутер?!
Вторник, 19 Януари 2010
Здравейте отново и да Ви е честитата новата 2010 година! След "кратко" прекъсване, най-накрая се реших да понапиша нещо в позамрялата ми web страница. Най-пресен ми е спомена за забавлението, което си намерих по време на Коледните празници - flash-ване на firmware-а на моя стар рутер Toshiba WRC-1000HS с OpenWrt. Казано на български - смяна на софтуера, с който работи рутера, с друг такъв с идея подобряване на бързодействието му. Не знам дали съм го обяснил точно и правилно, но поне аз така го разбирам. В тази статията няма да изпадам в големи подробности, а просто ще дам решение, което при мене заработи.

В началото стартирах с оригиналния firmware-а на Toshiba, който е инсталиран по подразбиране. За всеки случай нулирах настройките на рутера до фабричните и започнах да търся алтернативен firmware. Натъкнах се почти мигновено на OpenWrt и веднага реших, че това ще е избора ми. В последствие разбрах, че избора ми е бил силно ограничен и кажи рече не съм имал друг такъв. Първото нещо, което направих е да потърся повече информация на официалния сайт на OpenWrt за Toshiba WRC-1000HS. Такава информация почти липсваше, а малкото налична водеше основно до форума, където така и не намерих готово решение.

Страницата с поддържани устройства съдържа голям броя рутери и за моя радост WRC-1000 също е споменат, но за съжаление с информацията, че се поддържа частично или още "Partial" (http://wiki.openwrt.org/oldwiki/hardware/toshiba). Противоречиви мисли преминаха през главата ми, но бях се решил твърдо да го докарам докрай. Продължих да търся информация в Интернет и открих интересна страничка (дефакто wiki) на комшиите от южната ни страна - OpenWRT-OZOnet HowTo. Гръцкият език не ми е силна черта, затова се възползвах от помощта на Google Translate. Това бе първото ми flash-ване на рутера, смея да кажа учудващо за мене - успешно. Така след сравнително малко четене имах OpenWrt на рутера. За съжаление гореспомената страничка е доста старичка, съответно firmware-а е стар, има доста неточности и ненужна информация. Версията на OpenWrt е WHITE RUSSIAN (RC5), която използва основно настройките в nvram памета за разлика от последната текуща разновидност на OpenWrt - KAMIKAZE. KAMIKAZE (в моя случай 8.09.1 brcm-2.4) използва основно конфигурационни файлове за запаметяване на настройките на рутера. Та с WR RC5, след първоначалните настройки, рутера заработи както се очаква с изключение на безжичната карта:
Примерен код
root@hostname:~# lspci | grep -i network
01:01.0 Network controller: Intersil Corporation Prism 2.5 Wavelan chipset
(rev 01)
root@hostname:~#

Тествах всички налични kmod-hostap-pci* модули описани в гръцкото wiki, но модулите така и не пожелаха да се заредят и съответно безжичната карта бе неизползваема. Свързах се с автора на wiki-то и той ми предложи няколко по-нови firmware за тестване - след еднодневно блъскане работещ вариант не открих. В този момент реших да си помогна сам...

Публикувано в Лични, Софтуер, ХардуерРедактирана на 3 Февруари 2010
Коментари: 0


<< Назад
© Боян Бойчев