Автобиография
Програми
Web Blog B
 
O Y A N   B O Y C H E
V Скинове & Fonts
Книга за Гости Игри
Лични Снимки Михаел Шумахер
Моите Приятели       Връзки
Меню
   
Инфо
 
Вашето IP:
 44.221.43.208
 
Дата и час:
19 Март 2024
09:35:08
 
Последна актуализация:
04 Януари 2024
 
Вие сте посетител №:
03.2024г. 1861
(2024г.) (0)

Посетители - ботове:
03.2024г. 1861
(2024г.) (7852)

 
 

Valid XHTML 1.0 Transitional

 
Новини
Водеща новина:
Конфигуриране на електронен подпис StampIT под Fedora 32
Кратки инструкции за работа с КЕП от "Информационно обслужване" АД
Неделя, 27 Септември 2020
Здравейте, реших да споделя кратки инструкции за конфигуриране на електронен подпис StampIT под Linux и по-специално Fedora 32.

Първата стъпка е да инсталираме и стартираме необходимия софтуер и драйвери за работа с четеца за smart карти, които използваме. В моя случай "Информационно обслужване" АД ми продадоха USB smart card четец модел ACR39T-A1 (производител Advanced Card Systems Ltd.), който се указа с много добра поддръжка под Linux. Затова в инструкциите по долу инсталирам пакет "pcsc-lite-acsccid" за работа с моя четец ACR39T-A1, ако притежавате четец на друг производител моля прочетете инструкциите на сайта www.stampit.org в секция "Софтуер". Ето и самите инструкции за първата стъпка:
Примерен код
sudo dnf install pcsc-lite
sudo dnf install pcsc-lite-acsccid
sudo systemctl start pcscd
sudo systemctl enable pcscd
sudo systemctl status pcscd

"Информационно обслужване" АД използват смарт карти на Charismathics, затова е необходимо да инсталираме, като втора стъпка, софтуер за управление на този тип смарт карти. Най-важната част от този софтуер (поне за мен) е инсталиране на PKCS#11 модул и зареждането му в браузъра, който използвате. Аз лично използвам и съм го тествал успешно при работа с Mozilla Firefox 81.0 (64-bit). Ето и самите инструкции за втората стъпка:
Цитат
-> Свалете си от сайта www.stampit.org в секция "Софтуер" следния файл "Charismathics - софтуер за управление на смарт карти": "CSSI_Client_5.0_Linux.zip" (в момента на писане това е версията, която е налична).

Примерен код
unzip CSSI_Client_5.0_Linux.zip
sudo cp -p Linux64Bit/PKCS11_Library_64Bit/libcmP11.so /usr/local/lib64/
sudo chown root:root /usr/local/lib64/libcmP11.so
sudo chmod 644 /usr/local/lib64/libcmP11.so

Цитат
-> Прочетете от сайта www.stampit.org в секция "Софтуер" следния документ "Конфигуриране на Mozilla Firefox за работа с електронен подпис": "StampIT_usermanual_Windows_Firefox_bg_v4.0.0.pdf" (в момента на писане това е версията, която е налична). В този документ ще намерите инструкции как да заредите PKCS#11 модула в Mozilla Firefox, който записахме под следната локация: /usr/local/lib64/libcmP11.so. Важна стъпка от това ръководство е импортирането на публичните удостоверения (CA сертификатите) на StampIT/"Информационно обслужване" АД, която също трябва да изпълните.

Ако всичко е изпълнено по инструкциите вече би трябвало да виждате своя сертификат през Mozilla Firefox браузъра.
Разбира се предполагам желаете да го използвате също, поне така бе в моя случай :). Нека да опиша един пример...

Публикувано в Софтуер
Коментари: 0

Други заглавия:
100 години - Футболен клуб БЕРОЕ
Честит празник на всички беройци!
Четвъртък, 19 Май 2016
Тази години любимия ми български футболен отбор БЕРОЕ навършва 100 години от основаването му. Празниците в Стара Загора вече започнаха. Футболният клуб има вече нова юбилейна емблема, нов юбилеен екип, нова юбилейна песен (вкл. видео клип), юбилейна книга "Берое – 100 години футбол".

На 17 Май 2016г. се състоя и юбилейният мач срещу "Партизан" (Белград, Сърбия), в който беройци победиха с 2:0. Валидирана бе и юбилейна пощенска марка "100 години Светът е Берое" на 16 Май 2016г. На церемонията присъстваха знакови личности свързани с "Български пощи" ЕАД и ПФК Берое. Повече информация около юбилея може да намерите на официален уебсайт на Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора.

Ето и част от историята на клуба до момента (от www.beroe.bg):

Футболът в Стара Загора води началото си от 1916 година. Берое е наследник на традициите на старозагорския футбол.
– През годините името му е било променяно на: Верея, Рекорд (от 1920 г.), Борислав, Бероя, Траяна, Светослав (от 1925 г.), Левски (от 1947 г.), Шипка, Строител (от 1949 г.), Ударник (от 1950 г.), Спартак, ДНА, Ботев (от 1957 г.), Берое (от 1959 г. след обединение на Ботев и Локомотив), Олимпик-Берое (от 1999 г. след обединение с Олимпик Тетевен) и БЕРОЕ.

В международно отношение, за най-велик мач се счита: Берое – Ювентус (с 8! световни шампиони в състава) 1:0 на 24.XI.1979 г.

Текстът на юбилейната песента (от www.beroe.bg):

От далечни времена,
родените по таз земя
имали били сърца на герои.

Моят град от древността
има много имена –
най-велико е това на Берое.

Да! Да! Да!
В мене бият две сърца!

Две сърца – едното мое
и едно за Берое.
Имаме сърца на герои –
бият само, само за Берое.

Е-о-е… Никога на колене!
Берое – зелени Богове.

Публикувано в Общество, Спорт
Коментари: 0

Домейнът boyan-bg.com вече обслужван от GoDaddy регистратор
Нова година, нов домейн регистратор, защо не!
Вторник, 6 Май 2014
Здравейте, ако мислите, че сайтът ми е забравен, то бързам да ви опровергая, че това съвсем не е така. Да, новини на сайта почти няма, но аз се грижа за здравето на сървъра, който го хоства, почти непрестанно. Хардуерът е почти непроменен, като изключим по-бързия и "по-голям" диск, който сложих, но софтуера е изцяло обновен. Всичко е up-to-date или казано по просто възможно най-нови версии на софтуера - Apache HTTP Server, PHP и всичко останало, което е в употреба. Част от грижите включва и ежегодното подновяване на домейна ми. Това ще е една кратка новинка около таз годишното събитие по подновяване на домейна boyan-bg.com.

Завъртяха се почти 10 години от откриването на името boyan-bg.com в Интернет. По случай 9-тата годишнина реших да се огледам в цените на българските и чужди домейн регистратори. Цените на българските домейн регистратори се движеха около 20лв (за 1 година за .com). Например, в текущия ми регистратор цената беше 19.50лв за година. Изненадващото за мен се указа, че има чужди регистратори, които предлагат дори по-ниски цени. Един от най-големите такива, GoDaddy, имаха промоция, при която сумата излизаше наполовина на българските такива. Потърсих мнение от служител на GoDaddy относно техническите разлики, които мога да наблюдавам, ако реша да трансферирам домейна при тях. Човекът любезно ми обясни, че българските посетители бихи евентуално "забелязали" няколко милисекунди забавяне. Аз бях готов да дам тази евентуална "жертва". Така, между 16-23 Декември 2013 трансферирах и поднових домейна си за 2 години на сумата от €10.45, т.е. приблизително същата сума, но подновен за 2 години (вместо 1).

Така, че драги мои читатели огледайте се и Вие, ако желаете. Промоции в GoDaddy има почти всекидневно, а вероятно има и други регистратори, които предлагат добри цени.

Надявам се да съм Ви бил от полза. Всичко хубаво Ви желая през остатъка от 2014 година.

Искам да ви споделя още един трик към днешна дата (25-Окт-2016) - ако желаете да подновите домейна си на по-ниска цена - променете валутата, в която плащате от EUR на INR Rs (Индийски рупии). В моя случай подновяването излезе около 10 EUR вместо 15 EUR.

Публикувано в Лични, СофтуерРедактирана на 25 Октомври 2016
Коментари: 0

Net1/Нет 1 настройки при търсене/сканиране на канали
Общодостъпна информация за всеки
Вторник, 19 Февруари 2013
Здравейте, тези дни имах проблем с четири от HD каналите на телевизията предоставена от Нет 1, а именно:
  • Travel Channel HD
  • iConcert HD
  • Fashion HD
  • Luxe HD
Свързах се с Net1/Нет 1, за да разбера дали проблема не е при тях. Отговориха ми, че към текущата дата нямат проблеми с тези телевизии и ако не мога да си настроя телевизора, то за скромната сума от 10лв. ще пратят техници да го направят за мен. Реших, че все пак мога да се оправя с телевизора си и разбрах, че дефакто от значение е как се сканират/търсят телевизионните канали. Няколко важни настройки са от значение, които за щастие на следващия ден получих от Net1/Нет 1.

Валидните настройки за Net1/Нет 1 към 21 Септември 2016 са:
  • Network ID: 0001
  • Frequency: 730000 kHz
  • Modulation: 64 QAM
  • Symbol Rate: 6900 kS/s
  • Start Frequency: 290000 kHz
  • Stop Frequency: 858000 kHz
След като направих сканиране/търсене с настройките описани по горе, четирите канали се появиха "неочаквано".

От Net1/Нет 1 ми обещаха, че тази информация ще бъде качена на официалния им сайт, но кой знае.

Полезни връзки:

Публикувано в Общество, ТехнологииРедактирана на 21 Септември 2016
Коментари: 0

© Боян Бойчев