Автобиография
Програми
Web Blog B
 
O Y A N   B O Y C H E
V Скинове & Fonts
Книга за Гости Игри
Лични Снимки Михаел Шумахер
Моите Приятели       Връзки
Меню
   
Инфо
 
Вашето IP:
 3.236.83.154
 
Дата и час:
13 Юни 2024
17:15:22
 
Последна актуализация:
04 Януари 2024
 
Вие сте посетител №:
06.2024г. 2703
(2024г.) (0)

Посетители - ботове:
06.2024г. 2703
(2024г.) (20372)

 
 

Valid XHTML 1.0 Transitional

 
Новини
Конфигуриране на електронен подпис StampIT под Fedora 32
Кратки инструкции за работа с КЕП от "Информационно обслужване" АД
Неделя, 27 Септември 2020
Здравейте, реших да споделя кратки инструкции за конфигуриране на електронен подпис StampIT под Linux и по-специално Fedora 32.

Първата стъпка е да инсталираме и стартираме необходимия софтуер и драйвери за работа с четеца за smart карти, които използваме. В моя случай "Информационно обслужване" АД ми продадоха USB smart card четец модел ACR39T-A1 (производител Advanced Card Systems Ltd.), който се указа с много добра поддръжка под Linux. Затова в инструкциите по долу инсталирам пакет "pcsc-lite-acsccid" за работа с моя четец ACR39T-A1, ако притежавате четец на друг производител моля прочетете инструкциите на сайта www.stampit.org в секция "Софтуер". Ето и самите инструкции за първата стъпка:
Примерен код
sudo dnf install pcsc-lite
sudo dnf install pcsc-lite-acsccid
sudo systemctl start pcscd
sudo systemctl enable pcscd
sudo systemctl status pcscd

"Информационно обслужване" АД използват смарт карти на Charismathics, затова е необходимо да инсталираме, като втора стъпка, софтуер за управление на този тип смарт карти. Най-важната част от този софтуер (поне за мен) е инсталиране на PKCS#11 модул и зареждането му в браузъра, който използвате. Аз лично използвам и съм го тествал успешно при работа с Mozilla Firefox 81.0 (64-bit). Ето и самите инструкции за втората стъпка:
Цитат
-> Свалете си от сайта www.stampit.org в секция "Софтуер" следния файл "Charismathics - софтуер за управление на смарт карти": "CSSI_Client_5.0_Linux.zip" (в момента на писане това е версията, която е налична).

Примерен код
unzip CSSI_Client_5.0_Linux.zip
sudo cp -p Linux64Bit/PKCS11_Library_64Bit/libcmP11.so /usr/local/lib64/
sudo chown root:root /usr/local/lib64/libcmP11.so
sudo chmod 644 /usr/local/lib64/libcmP11.so

Цитат
-> Прочетете от сайта www.stampit.org в секция "Софтуер" следния документ "Конфигуриране на Mozilla Firefox за работа с електронен подпис": "StampIT_usermanual_Windows_Firefox_bg_v4.0.0.pdf" (в момента на писане това е версията, която е налична). В този документ ще намерите инструкции как да заредите PKCS#11 модула в Mozilla Firefox, който записахме под следната локация: /usr/local/lib64/libcmP11.so. Важна стъпка от това ръководство е импортирането на публичните удостоверения (CA сертификатите) на StampIT/"Информационно обслужване" АД, която също трябва да изпълните.

Ако всичко е изпълнено по инструкциите вече би трябвало да виждате своя сертификат през Mozilla Firefox браузъра.
Разбира се предполагам желаете да го използвате също, поне така бе в моя случай :). Нека да опиша един пример...

Най-често се налага да използвате електронният подпис в сайта на НАП, затова като трета стъпка може да си инсталирате Java и Java Web Start (javaws):
Примерен код
sudo dnf install java-1.8.0-openjdk
sudo dnf install icedtea-web

Цитат
-> Може да зададете в своя браузър с кое приложение да се отварят JNLP файловете, при Mozilla Firefox браузър това се прави от -> about:preferences -> General -> Applications -> JNLP file -> /usr/bin/javaws
-> След това може да тествате своя електронен подпис на сайта на НАП - https://inetdec.nra.bg/ -> ВХОД В ПОРТАЛА за Е-Услуги, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП) -> Заявления за достъп до услугите на НАП -> Заявление за подаване на документи с КЕП на задълженото лице -> Попълване.

Надявам се да съм бил от помощ. Успех!

Поздрави,
Боян Бойчев

Публикувано в Софтуер


<< Назад
© Боян Бойчев