Автобиография
Програми
Web Blog B
 
O Y A N   B O Y C H E
V Скинове & Fonts
Книга за Гости Игри
Лични Снимки Михаел Шумахер
Моите Приятели       Връзки
Меню
   
Инфо
 
Вашето IP:
 44.222.189.51
 
Дата и час:
24 Май 2024
18:28:07
 
Последна актуализация:
04 Януари 2024
 
Вие сте посетител №:
05.2024г. 2419
(2024г.) (0)

Посетители - ботове:
05.2024г. 2419
(2024г.) (14779)

 
 

Valid XHTML 1.0 Transitional

 
Новини
Възстановяване на загубени дялове и данни
TestDisk или как си спасих важни данни от твърдия диск
Петък, 4 Май 2007
TestDisk е софтуер с отворен код, който може да ви спаси в моменти на отчаяние. Неговата основна функция е да възстанови вашите загубени дялове и/или да възвърне възможността на вашата операционна система да се зареди от твърдия диск (bootable disk). Таблицата с дялове (partition table), някои отделни дяловете и/или MBR (Master Boot Record) могат да бъдат загубени в следствие на некоректен/грешен софтуер, вирус или човешка грешка (като например случайно изтриване на вашата таблица с дялове).

В моя случай, грешката беше комбинация от некоректен софтуер и моя грешка. Грешката ми беше в предоверяване в този софтуер и недоглеждане в документацията му. Какъв е извода? Четете внимателно документацията преди да предприемете решителни действия. Според мен критични бележки в документацията трябва да са отбелязани в червено и удебелени, но такова нещо нямаше. Резултатът беше на лице...

Таблицата ми с дялове бе "автоматично" изтрита и на нейно място "автоматично" създадена друга такава по усмотрение на въпросния софтуер. Гледах като "изтрещян" как на екрана се появяват надписи от сорта на "Creating suitable partitions scheme" и "Formatting /dev/hda1...". Загубих още малко допълнително време докато успея да изключа лаптопа. Най-накрая останах пред черен екран. Разни мисли ме налегнаха и по-скоро надежди, че вероятно patition table не е бил заместен с харесаната схема за дялове на софтуера. Надеждите нали, уж, умирали последно. Ами умряха като пуснах linux rescue от Fedora Core 6 DVD. Резултатът от fdisk направо ме вцепени, нищо познато не видях в схемата, а и това "formatting...", което забелязах преди да успея да изключа лаптопа още повече ме отчая за информацията на диска ми.

Потърсих няколко познати за съвет, но повече бяха песимисти за данните ми. Други казваха, че има шанс, поне за част от данните и ме насочиха към www.google.com. За моя радост вторите бяха прави. След около 30 минути търсене в Интернет, попаднах на нещо, което ми се стори "чудно" и впечатляващо лесно за възстановяване на данните ми - TestDisk. Така се и указа, та аз дори гледах пълноценно мача по телевизията! На всичкото отгоре установих, че TestDisk се съдържа и в голяма част от LiveCD/LiveDVD на известни и не толкова известни Linux дистрибуции. Веднага извадих един Knoppix LiveDVD и го заредих на лаптопа. След около 1 час разучаване и тестване на безценната програмка си възстанових необходимите ми данни, разбира се Windows-а, който беше в началото на твърдия ми диск беше ритнал камбаната, явно в следствие на "formatting...". Но голяма част от данните на моя Линукс си беше на мястото, благодарение и на бързата ми реакция. За моя радост това беше важната част от данните ми. Възстанових си частично старата схема на дяловете и MBR, направих си backup по мрежата на външна машина и рестартирах поразената машина. Имаше голяма вероятност дори да успея да заредя коректно Линукс дистрибуцията си, но за съжаление бяха затрити част от важните файлове в /bin директорията. Реших да не се занимавам с осакатените ми дялове и започнах на чисто с нови дялове и прясно инсталирана Линукс дистрибуция.

Благодарение на TestDisk успях да си спася информация събирана и систематизирана през последните 2 години.

TestDisk работи на следните операционни системи:
  • DOS (either real or in a Windows 9x DOS-box);
  • Windows (NT4, 2000, XP, 2003);
  • Linux;
  • FreeBSD, NetBSD, OpenBSD;
  • SunOS;
  • MacOS.

TestDisk поддържа възстановяване на дялове и файлове разположени на разнообразни файлови системи (вкл. най-използваните). Повече информация за това и за работа с програмата на официалния сайт http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk.

На горе споменатия сайт може да намерите още едно мощно средство за възстановяване на различни типове файлове PhotoRec.

Надявам се да ви е била полезна информацията и успех с възстановяването на данни. Дано не ви се налага!

Публикувано в Лични, Софтуер


<< Назад
© Боян Бойчев