Автобиография
Програми
Web Blog B
 
O Y A N   B O Y C H E
V Скинове & Fonts
Книга за Гости Игри
Лични Снимки Михаел Шумахер
Моите Приятели       Връзки
Меню
   
Инфо
 
Вашето IP:
 18.118.0.240
 
Дата и час:
27 Април 2024
05:10:08
 
Последна актуализация:
04 Януари 2024
 
Вие сте посетител №:
04.2024г. 2421
(2024г.) (0)

Посетители - ботове:
04.2024г. 2421
(2024г.) (12093)

 
 

Valid XHTML 1.0 Transitional

 
Новини
Linux и Windows на два различни SATA диска
Multiboot, Linux, Windows, 2 SATA HDD, GRUB
Събота, 26 Януари 2008
Настана време да напиша първата новинка за 2008 година. Това е една кратка статийка за дребен проблем, с който се сплъсках още миналата година, но не бях решил до днес. В началото няколко встъпителни думи, за да си изградите цялостна картина около проблемчето. На една машина имам 2 SATA хард диска, които предварително реших да подредя (в BIOS) по определен ред. На първо място диска, на който ще инсталирам Linux дистрибуция (hd0) и на второ място дискa, на който ще има Windows (hd1). Може би вече се чудите какво е hd0 и hd1. Ще разберете съвсем скоро...

Като добро момче си инсталирах първо Windows на втория SATA диск (hd1), като целта разбира се ми беше да не затрие GRUB. Веднага след това си инсталирах Fedora 8 на първия диск (hd0). GRUB bootloader (програмка за зареждане на съществуваща операционна система) се инсталира успешно на първия диск hd0 (според конвенцията на GRUB), като също така се използва MBR на hd0. Сега вече общата картина е налице - Fedora на първия SATA (hd0), Windows на втория SATA (hd1) и GRUB на първия SATA (hd0). Редът за зареждане на дисковете в BIOS също беше правилен.

Fedora си "пали" и работи безотказно, но като реших да пусна Windows, изненадка - черен екран с мигащо подчертаващо тире. Всичко в конфигурационния файл на GRUB /boot/grub/menu.lst ми изглеждаше нормално (с "..." е отбелязана пропусната информация, не толкова важна за статията):
Цитат
...
title Fedora 8
root (hd0,5)
kernel ...
initrd ...
title Windows XP SP2
rootnoverify (hd1,0)
makeactive
chainloader +1


Така изглежда пък друг важен конфигурационен файл на GRUB /boot/grub/device.map, в който се указват напасването на дисковете според реда им в BIOS и реда им в операционната система:
Цитат
(hd0) /dev/sda
(hd1) /dev/sdb


Всичко ми изглежда добре, ама Windows НЕ "пали". Доста се ровичках, докато най-накрая открих простичкото решение (два реда в menu.lst):
Цитат
...
title Fedora 8
root (hd0,5)
kernel ...
initrd ...
title Windows XP SP2
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
rootnoverify (hd1,0)
makeactive
chainloader +1


Та "златната" команда map прави точно това, от което се нуждаех аз. Просто, лесно и си го пише, ама кой да го намери и прочете :)!

Заключението е, че Windows-а "запали" и научих още една полезна команда на GRUB :). Дано съм от помощ и на Вас, тези които четете тази вече не чак толкова кратка статийка. Та и Вие да научите нещо от мен!

Публикувано в Лични, Софтуер

Коментари (0)

[ Зареди друг код ]  CAPTCHA Image


<< Назад
© Боян Бойчев